Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

ETF\'s en dividendbelasting, hoe zit dat?

Geplaatst op: 27-08-2022, 11:30:56

Naar aanleiding van het artikel “Dé ETF om mee te beginnen” kwamen er veel vragen binnen over de verwerking van dividendbelasting bij ETF\'s. Een complex onderwerp, maar u moet zich er niet door laten afschrikken. Aangezien het van invloed is op uw totale rendement, is het wel belangrijk om ervan op de hoogte te zijn.

In Nederland geldt een dividendbelasting van 15%, die door Nederlandse ingezetenen kan worden verrekend met de inkomstenbelasting. Hoe zit dat met dividend op aandelen die in een ETF zijn opgenomen?

Dividendbelasting en lekkage

Een groot deel van de in Nederland beschikbare ETF’s is gevestigd in Ierland. Via belastingverdragen met verschillende landen, waaronder de VS, wordt de lokale belasting op dividenden ingehouden, verlaagd tot het verdragstarief van 15%.

Bij een ETF die het dividend uitkeert, krijgen beleggers dan 85% van het dividend uitgekeerd. Bij een ETF die het dividend herbelegt (een accumulerende ETF) wordt deze 85% in de ETF geherinvesteerd.

De iShares Core MSCI World UCITS ETF uit mijn eerdere artikel is bijvoorbeeld gevestigd in Ierland en volgt de MSCI World Index. Het dividendrendement van deze index is nu ongeveer 2%, en bij deze herbeleggende variant wordt dus circa 85% x 2% = 1,7% per jaar geherinvesteerd.

Er is ook een dividend uitkerende variant; hierbij wordt deze 1,7% gedurende het jaar uitgekeerd.

Nu komt de crux: de 15% ingehouden dividendbelasting kunt u als Nederlandse belegger niet terugkrijgen via uw belastingaangifte. Dit wordt dividendlekkage genoemd. Hetzelfde gebeurt overigens bij dividenden in beleggingsfondsen. Dit effect is uiteraard kleiner als het aandelen betreft die geen of weinig dividend uitkeren.

Wat mij betreft is dit geen reden om niet te beleggen in een ETF die in Ierland (of in een ander land buiten Nederland) is gevestigd. Het totale rendement zal deze lekkage als het goed is ruimschoots compenseren.

Toch is het goed om hier rekening mee te houden. Theoretisch zou u, als u alle individuele aandelen had gekocht, deze ingehouden belasting wel terug kunnen krijgen. In de praktijk valt dat echter nog niet mee. 

De Nederlandse FBI 

Een uitzondering wordt echter gevormd door ETF’s (en beleggingsfondsen) die in Nederland zijn gevestigd en de status van FBI (fiscale beleggingsinstelling) hebben. Op ETF-gebied is voor zover mij bekend alleen VanEck hier een voorbeeld van.

Doordat VanEck FBI-status heeft, wordt voor de in Nederland gevestigde ETF’s van VanEck voor elke dividendbetaling een claim met de hoogte van de ingehouden dividendbelasting aan uw bank of broker gestuurd, die u dan via uw belastingaangifte terug kunt vorderen (ook bij buitenlandse aandelen).

Hierdoor betaalt u uiteindelijk over bijvoorbeeld de VanEck AEX UCITS ETF  (die ik zelf overigens heb) 0% dividendbelasting. Daarom is dit naar mijn mening de beste keuze als u overweegt in een AEX-ETF te beleggen. Let op: VanEck heeft ook in Ierland gevestigde ETF’s.

De kleine cijfertjes

ETF-aanbieders buiten Nederland genereren overigens ook vaak extra rendement door het zogenaamde ‘borrowing & lending”: aandelen uit het fonds worden uitgeleend aan partijen die short willen gaan en/of wel in staat zijn de dividendbelasting terug te vorderen. Deze inkomsten kunnen (deels) ten goede komen aan de waarde van de ETF, waardoor de dividendlekkage (deels) kan worden opgevangen. 

Als u twijfelt tussen twee ETF\'s van verschillende aanbieders doet u er om een goed beeld te krijgen van alle kosten, de impact van dividend en borrowing & lending altijd goed aan om het daadwerkelijke rendement van beide ETF\'s af te zetten tegen de onderliggende waarde. 

Bij IEX zijn geen fiscalisten in dienst; het is aan te raden ook advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Bron: bijdrage van Erik Mauritz van 26 augustus 2022 op www.iex.nl.  

 

Ga terug naar de vorige pagina